Better Decisions
For Better Life

Applicatie integratie: verschillende manieren om systemen te koppelen

-

Applicatie integratieIn de digitale transformatie van je bedrijf kom je op een gegeven moment ook op een punt dat je systemen moet of wilt gaan koppelen. Dit integreren van applicaties levert je als bedrijf veel op en kan op verschillende manieren. Welke manieren dat zijn, wat de voordelen zijn en wat handig is, lees je in dit blog.


Via API's

Een veelgebruikte manier om systemen te koppelen, is met behulp van API's. Zo’n Application Programming Interface is een pakket functies en regels dat ervoor zorgt dat een applicatie naar onderdelen van een andere applicatie kan verwijzen. Of ermee kan communiceren. Binnenin een API zorgen protocollen ervoor dat de applicatie integratie plaatsvindt.

Op deze manier kunnen applicaties voor hun eigen functionaliteiten en taken samenwerken en verbindingen leggen met onderdelen van andere applicaties. Resultaat: je hebt als eindgebruiker meer functies tot je beschikking. Daarnaast kunnende bouwers van een applicatie hun applicatie up to date houden zonder dat ze volledig afhankelijk zijn van andere partijen.

De meeste API's zijn tegenwoordig web API's. Maar ook vóór de enorme groei van internet werden API’s al gebruikt: bij de integratie van on-premise software systemen en bij de ontwikkeling van een Service Oriented Architecture. Dit waren wel voornamelijk interne applicatie integraties.

Met de ontwikkeling van webtechnologie en cloud applicaties is applicatie integratie steeds meer een extern proces geworden: ook zonder een applicatie op je computer kun je nu toegang krijgen tot de API van een andere applicatie.

De kenmerken van web API's even kort op een rij:

  • Web API’s maken gebruik van het HTTP- of HTTPS-protocol.
  • Openbare web API's zijn voor iedereen te gebruiken en hebben ondersteunende documentatie.
  • Web API’s worden meestal gebouwd met JSON of XML.

Web API's komen onderling op veel punten overeen, maar ze zijn uniek in de manier waarop ze gebruikt worden. Deze verschillen zijn afhankelijk van hoe de bouwers van een applicatie de bijbehorende API gemaakt hebben. Om goed gebruik van te kunnen maken van een specifieke API is de bijbehorende documentatie daarom heel belangrijk.

Via middleware

Een andere manier om systemen te koppelen, is met behulp van middleware. Middleware is software die als het ware tussen verschillende applicaties in staat en zorgt voor een standaard taal. Middleware is vooral geschikt om een ​​architectuur voor applicatie integratie op te zetten. Zonder middleware heb je voor het koppelen van systemen enorme hoeveelheden handmatig ingevoerde programmeercode nodig.

Middleware is ook handig voor het inrichten van de workflow van applicatie integratie, vooral wanneer je meerdere applicaties moet integreren. Doordat je de applicatie integratie stapsgewijs inricht, creëer je structuur en daarmee overzicht. Dit heeft ook weer een positieve invloed op het onderhoud.

Middleware kan on-premise of cloud based zijn, afhankelijk van de behoeften van je bedrijf. Voor beide mogelijkheden geldt dat de software ervoor zorgt dat te integreren applicaties rechtstreeks met elkaar kunnen communiceren. En dat het daarmee gemakkelijker wordt om meerdere applicaties gebruik te laten maken van dezelfde gegevens.

Via een data integratie platform

Een derde manier om systemen te koppelen, is met behulp van een data integratie platform. Met zo’n platform kun je de gegevens uit verschillende databronnen verzamelen, sorteren en transformeren. Zodat je ze kunt gebruiken voor verschillende doeleinden of voor verschillende specifieke gebruikers, bedrijfsonderdelen, bedrijfspartners of applicaties.

Zo kun je via een data integratie platform bijvoorbeeld de gegevens van de afdelingen verkoop, marketing, financiën, klantcontact en technische ondersteuning samenbrengen. Of een combinatie hiervan, zodat je goed inzicht krijgt in de customer journey.

Een data integratie platform is voornamelijk gebouwd om gegevens te integreren, maar het kan ook de workflow van je applicatie integratie ondersteunen. Dit is handig als je overschakelt van een legacy-systeem naar nieuwe software. Of wanneer je de applicatie integraties continu wilt doorontwikkelen.

Via een data integratie platform kun je verbinding maken met verschillende applicaties door middel van connectoren. Deze worden gemaakt met behulp van de API van de applicatie waarmee je verbinding wilt maken. Voor standaard app connectoren heb je inloggegevens nodig zodat je veilig toegang blijft houden tot je gegevens.

Je kunt met behulp van een data integratieplatform ook zelf connectoren bouwen. Bijvoorbeeld een connector waarmee je verbinding maakt met een URL via HTTP of HTTPS, zodat je verbinding kunt maken met verschillende applicaties via een web API. Met workflows kun je de applicaties met elkaar integreren en de gegevens aanleveren in het format van je eigen bedrijfsregels en standaarden.

Wat past het beste bij jouw situatie?

Er zijn dus verschillende manieren om systemen te koppelen. Wat is dan handig om te gebruiken? Dit hangt heel erg af van je applicatielandschap, wat je precies wilt gaan doen met je systemen en wat past bij je bedrijf en je doelstellingen.

Maken jullie alleen gebruik van een aantal standaard applicaties? Dan is het handig om via de daarvoor beschikbare API’s de systemen te koppelen. Hebben jullie weinig tijd om alle ontwikkelingen in de API’s goed bij te houden? Of hebben jullie verschillende soorten applicaties (on-premise en cloud based)? Dan is middleware een goede oplossing om overzicht te houden.

Verzamelen jullie veel gegevens? Dan is de keuze om via een data integratie platform je systemen te koppelen, geen verkeerde. Je slaat dan twee vliegen in één klap: je zorgt voor integratie van je applicaties én voor goed gebruik van de in je bedrijf aanwezige gegevens.

Daarmee zet je ook een stap vooruit in datagedreven werken: je pakt de datakwaliteit en data governance aan en het is gemakkelijker om data te migreren en een datawarehouse aan te leggen. Het koppelen van systemen, het migreren van data en het verbeteren van je gegevens kun je via zo’n data integratie platform stap voor stap aanpakken. Niet alles hoeft in één keer en je hoeft niet voor elke datafunctionaliteit een aparte tool aan te schaffen.

Krijg dus eerst voor jezelf helder welke applicaties je wilt integreren en of je alleen applicaties wilt integreren, of dat je behoefte hebt aan een tool waarmee je alle integratie vraagstukken aanpakt.

Meer weten over applicatie integratie?

Wanneer je applicaties en de daarin aanwezige gegevens koppelt, kun je betere en snellere analyses maken. Analyses die helpen bij het optimaliseren van je bedrijfsvoering en het nemen van beslissingen. Wil je meer weten over het implementeren en transformeren naar de cloud? Download hieronder ons ebook "De applicatie integatie gids: Met je organisatie naar de cloud".

Applicatie integratie