Better Decisions
For Better Life

Datagedreven werken met een data-research omgeving

Datagedreven werken is hoofdzakelijk een kwestie van organisatie, mensen, processen en cultuur. De betrokken groep medewerkers binnen de gemeente is breder dan de groep die betrokken is bij informatie-gestuurd beslissen. Deze bredere groep mensen is typisch minder druk met de consumptie van informatie, maar veel actiever met de onderliggende data. Juist het actief bezig zijn met data, is een grote stap naar het werkelijk ervaring opdoen met datagedreven werken. Door het actief werken met data, worden meer medewerkers vanuit het primaire proces of de beleidsdiscipline geconfronteerd met de waarde van data en de discipline en effort die ermee gepaard gaan. Dit proces kan effectief worden ondersteund met een betaalbare data research omgeving.

Een centrale data-research omgeving is een belangrijk hulpmiddel om beter te worden in ‘datagedreven werken’ en om meer bewustzijn te verkrijgen rond het belang van data. In een dergelijke data-research omgeving werken de data-researchers samen met afdelingsmedewerkers. Zij werken bijvoorbeeld aan het operationaliseren van beleid, het onderzoeken van potentieel waardevolle data en het uitvoeren van allerlei ad-hoc onderzoeken rond raadsvragen. Deze samenwerking tussen data-researchers en medewerkers is een kenmerk van datagedreven werken. Iedereen doet actief mee. Er is geen sprake van een separate onderzoeksafdeling met gespecialiseerde statistici.

Een data-research omgeving bestaat minimaal uit de volgende componenten:

  • Data Lake, het centraal beschikbaar krijgen van data voor hergebruik
  • Data Catalogus, een voor alle medewerkers doorzoekbare catalogus waarin een eenduidige beschrijving van de beschikbare data in het data lake staat
  • Data Research Toolkit, een geïntegreerde omgeving met alle benodigde tools om op moderne wijze data te verwerken, statistisch verantwoord onderzoek te doen en de resultaten fraai een eenduidig te presenteren.

MEER OVER DATA GEDREVEN WERKEN Neem contact op

Overview_DRO_V1-1

Het leerproces

Datagedreven werken start met een bewustzijns- en leerproces. Zo’n proces bestaat vaak uit communicatie en trainingen, maar het is onze ervaring dat datagedreven werken pas echt concrete betekenis krijgt voor medewerkers, als zij praktische ervaring opdoen met echte data. Daarom adviseren wij om al direct bij de start van het leerproces, een centrale data-research omgeving beschikbaar te hebben. Hiermee kan vanaf de start, concrete en praktische ervaring worden opgedaan. Voor de kosten hoef je het niet te laten. Onze flexibel aanpasbare en uitbreidbare basis-inrichting is betaalbaar en vaak meer dan voldoende. Indien nodig, kun je de omgeving flexibel uitbreiden met additionele componenten.

"Als data gedreven werken hier lukt, lukt het binnen de gehele gemeente."

snel op weg icon
Snel op weg
Dankzij een goede start en planning.
samenwerking icon
Samenwerking
Kies je voor FourPoints, dan haal je een partner in huis.
kennisoverdracht icon
Kennis
Voor, tijdens en na het traject dragen we onze kennis over.
People in confenrece room eating pizza - Wide

Een solide basis

Wij hebben een basis dataresearch-omgeving voor je klaar staan. Je kunt al binnen een paar dagen de beschikking krijgen over jouw eigen omgeving in de cloud. Het komt volledig uitgerust met alle noodzakelijke componenten en is benaderbaar middels een simpele webbrowser. Zo kun je direct met het leerproces te beginnen. Vaak leveren we hierbij ook een compleet trainings- en coaching-programma zodat jouw medewerkers snel en vooral zelfstandig met de dataresearch-omgeving leren werken.

De basis-DRO is gebaseerd op RStudio Server Pro, de mondiaal meest gebruikte tool voor onderzoek met behulp van R. Tevens zijn een voor-gestructureerd data lake en een standaard data-catalogus beschikbaar. Onze dataresearch-omgeving kan natuurlijk ook worden uitgerold op een eigen IT-platform of een platform van jouw regionale IT-dienst.

Dit bieden wij aan vanaf:

PriceTag_DRO_V1*

Ook bieden wij standaard uitbereidingen:

1. GIS-extensie
2. Publicatie-server
3. R-Package manager

*) De startprijs van onze basis data-research omgeving. Dit omvat ook de licenties voor de omgeving en het beheer van de betrokken applicaties (alle prijzen excl. btw).

Vraag hier jouw gratis consult aan
Klantverhaal
Lees het klantverhaal
De datagedreven gemeente
Download het eBook