Better Decisions
For Better Life

Snel naar:

Datawarehouse automation: de complete oplossing van bron tot rapport

bron tot rapportGrote kans dat jij je al eens hebt verdiept in datawarehouse automation(DWA). Wij noemen het ook wel de complete oplossing van bron tot rapport. Op deze pagina lees je meer over de voordelen van DWA met TimeXtender en extra informatie om je er nog meer in te verdiepen.

 

Dit zijn de belangrijkste voordelen van DWA

FourPoints ImageModerne organisaties met complexe informatiestructuren of een grote hoeveelheid gegevens kunnen eigenlijk niet meer zonder Data Warehouse Automation. Hiermee knoop je verschillende gegevens aan elkaar. Door dit proces te automatiseren, zorg je voor: 

 

  • Tijdsbesparing
  • Kostenbesparing
  • Minder afhankelijkheden van externen 
  • Dat de controle in je eigen handen bent (want je hebt geen diepgaande kennis nodig)
Belangrijk: zorg dat je inrichting vooraf klopt. 

Daar lees je hier meer over

 

Magnifying Glass Icon

Datawarehouse automation: mogelijk gemaakt door TimeXtender

Zit je in het mkb en wil je aan de slag met datawarehouse automation? Dan is TimeXtender waarschijnlijk de juiste tool voor jou.

Starten met DWA

Er zijn nog maar weinig organisaties waar gegevens alleen op papier worden bijgehouden en gelukkig maar.

Door gegevens online te bewaren is de kans op kwijtraken namelijk een stuk kleiner en kun je zorgen dat de verschillende gegevensbronnen met elkaar communiceren. Dit doe je bijvoorbeeld door al die bronnen te koppelen in een data warehouse. Hiermee haal je sneller informatie uit de bronnen, zonder dat je alle systemen afzonderlijk moet belasten. Er zijn verschillende soorten data warehouses: enterprise, operational data store en een data mart. De keuze van het soort warehouse hangt vooral af van de vragen die je ermee wilt gaan beantwoorden.

Hier lees je meer over de verschillende soorten warehouses

 

Aan de slag met self-service BI

Als je geautomatiseerde datawarehouse is ingericht, kun je aan de slag met self-service BI. Bijvoorbeeld in Tableau, Qlik of PowerBI. Wist je dat in TimeXtender al een integratie zit met deze platformen? Zo hoef je voor Tableau niet zelf je SQL code te schrijven, maar zorgt TimeXtender hiervoor. Dat bespaart je tijd. Daarnaast hoef je dus ook zelf geen diepgaande kennis te hebben om hiermee aan de slag te gaan. Tijd om inzichten te genereren dus!

Lees meer over starten met self-service BI in het mkb

Zelf aan de slag met TimeXtender?

Data compliance met DWA

Datawarehouse automation werkt perfect in combinatie met self-service BI. Wanneer je verschillende bronnen aan elkaar koppelt, is het heel belangrijk dat je voldoet aan de privacy regelgeving. Dan hebben we het niet alleen over de GDPR, maar juist ook andere wetten en regels zoals de Wet op het Financieel toezicht en de nieuwe PSD2-richtlijn.

Doordat je in je geautomatiseerde datawarehouse zelf bronnen toevoegt, krijg je precies de informatie die je nodig hebt. Met behulp van deze punten blijf je ook voldoen aan de GDPR richtlijnen:

  • Creëer een tijdlijn van je databronnen. Met de juiste software kun je gemakkelijk een tijdlijn maken van de data levenscyclus waarin alle objecten en hun afhankelijkheden worden bijgehouden. Zo kun je dus precies zien wat er wanneer is toegevoegd en waar gebruik wordt gemaakt van deze gegevens.
  • Zorg voor een metadatamodel. Met behulp van DWA kun je een automatisch metadatamodel genereren. Dit geeft je een overzicht van alle namen en beschrijvingen en je kunt er handmatig nog extra toelichting bij plaatsen. Deze input kun je gebruiken om een register van gegevensverwerkingen op te stellen of bij te werken.
  • Maak afspraken. Als je werkt met (persoons)gegevens, is het belangrijk om afspraken te maken in je organisatie. Bespreek wie er waarvoor verantwoordelijk is en hoe je omgaat met het zelf toevoegen van databronnen. Stel ook een richtlijn op hoe er om wordt gegaan bij het geval van een datalek en leidt hier eventueel werknemers voor op.

Lees er meer over in dit artikel

 

Werken met TimeXtender als DWA: dit vonden anderen

 

Magnifying Glass Icon

Deep dive: DWA

Wil je écht diep in de materie duiken? Lees dan het Eckerson Rapport over TimeXtender.

eBooks Icon

eBook: Data analytics

Zelf aan de slag met data analytics & self service BI? Vul hieronder je gegevens in om het eBook te downloaden.

Data_analytics_ebook

eBook: data analytics

Wil je meer weten over TimeXtender voor DWA?
Neem dan contact met ons op.