Better Decisions
For Better Life

ISO 20022: standaard datamodel voor financiële gegevens in Data Warehouse

-

data warehouse

Dit artikel is onderdeel van de themareeks Management & BI, geschreven door managers en bedoeld voor managers die de Business Intelligence discipline graag eens toetsen tegen hun bedrijfskundige managementprincipes. In dit blog gaan we in op ISO 20022 bij het opzetten van een datawarehouse.

Ook al is e-commerce nog maar een fractie (circa 6%) van de totale wereldwijde retail handel, het vertegenwoordigt voor 2014 toch al zo’n 34 miljard transacties[1] met een totale waarde van circa 1.500 miljard dollar[2]. Vrijwel al deze transacties moeten ook financieel worden afgehandeld (iDeal, 

retail_ecommerce

PayPal, creditcard) tussen de betrokken partijen. Om dit groeiend aantal financiële bericht-uitwisselingen tussen allerlei betaalsystemen soepel te laten verlopen, wordt gebruik gemaakt van standaard bericht-formaten. Eén van de belangrijkste standaarden voor de uitwisseling van financiële transactiegegevens is  ISO 20022, ontwikkeld door de ‘International Organisation for Standardisation’ (ISO).

Wat is ISO 20022?

ISO 20022 is een framework voor  berichten rond financiële transacties die uitgewisseld worden tussen financiële instellingen (bijvoorbeeld banken, creditcardmaatschappijen en payment providers). De ISO 20022 standaard geeft je de beschikking over een complete bibliotheek met begrippen, definities, toegestane waarden en relaties om een datamodel mee te kunnen maken. Bovendien geeft het verwijzingen naar andere ISO standaards, zoals bijvoorbeeld ISO 3166 voor landcodes. Deze open standaard is online beschikbaar en vormt een basis (vandaar ‘Framework’) die je naar wens kunt uitbreiden.

Wat kan mijn organisatie met ISO 20022?

Wie op zoek is naar een goed startpunt voor de opname van financiële transactiegegevens in een Data Warehouse datamodel zou zeker eens naar ISO 20022 moeten kijken, zeker als die standaard al binnen jouw organisatie wordt gebruikt. IOS 20022 is echter een standaard voor berichten en niet voor data. Alle ingrediënten voor een datamodel zijn wel aanwezig, maar moeten nog naar de juiste vorm worden omgezet.

Het opzetten van een Data Warehouse volgens de ISO 20022 standaard biedt grote voordelen. Het is rijk gedocumenteerd en conformeert zich aan een internationaal erkende standaard. Dit maakt dat je niet alleen jouw eigen gegevens hier moeiteloos in kunt opnemen, maar ook gegevens die je van andere partijen ontvangt. Bovendien is het een Framework, wat betekent dat het ook de ruimte biedt voor uitbreiding en afstemming op een specifieke situatie, zonder daarmee afbreuk te doen aan de standaard. Ontwikkelen en beheren vanaf nul (als je geen gebruik maakt van een goede en algemeen geaccepteerde standaard) is vaak een stuk kostbaarder en risicovoller.

Download whitepaper

Hoe je een ontwerp voor een Data Warehouse kan maken volgens ISO 20022 lees je in mijn whitepaper ‘ISO 20022 toepassen binnen een financieel Data Warehouse’. Het beschrijft hoe je deze standaard kan gebruiken om je eigen Data Warehouse ontwerp te maken dat de robuustheid van een internationale standaard biedt, gecombineerd met de flexibiliteit die nodig is voor een goede informatievoorziening. 

 
 
Dit blogartikel is geschreven door  Jan Kruijdenberg
 

[1] www.statista.com 
[2] www.eMarketer.com