Better Decisions
For Better Life

Klaar voor de nieuwe omgevingswet voor gemeentes: geodata visualiseren met R

-

geodata nieuwe omgevingswet.jpgIn 2021 treedt de nieuwe omgevingswet in werking. Met deze wet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. Voor gemeentes betekent dit een nieuwe manier van werken, met nieuwe spelregels en nieuwe hulpmiddelen. Digitalisering is daarbij een belangrijke factor. In de huidige ruimtelijke ordening strategie van veel gemeenten is het bekendste digitaal juridisch instrument het digitale bestemmingsplan. In veel gevallen zijn deze ‘plankaarten’ erg onoverzichtelijk en bovendien niet dynamisch. Hoe maak je deze kaarten visueel aantrekkelijk, online, interactief en altijd actueel? En hoe zorg je dat je dit proces in house en dus goedkoper uit kunt voeren? Ik vertel er meer over in dit blogartikel.

De beperkingen van ArcGIS

Om dergelijke interactieve plankaarten te maken heb je een Geografisch Informatie Systeem (GIS) nodig. Een veel gebruikte GIS-applicatie is ArcGIS Desktop. Veel gemeentes hebben een aantal licenties en gebruiken dit programma voor het plotten van geodata. ArcGis is een mooi professioneel programma, maar daar zit ook een prijskaartje aan vast. Daarom wordt het aantal licenties binnen de organisatie vaak beperkt om zo de kosten te drukken. Daarnaast kan het lastig zijn om reproduceerbare scripts te schrijven in ArcGIS. Als een kaart eenmaal gemaakt is blijft deze staan en het duurt een tijd voor deze opnieuw gemaakt wordt met actuele data.

Het gebruik van R voor geodata

Als alternatief voor ArcGis, is sinds een aantal jaar het gratis R statistical software in opkomst, ook voor het verwerken van geodata. R is een open source programmeertaal, wat het gebruik zowel kosteloos als iteratief maakt. Bovendien passen scripts naadloos binnen de pipeline van data warehouse/-lake en BI-tools als Qlik en PowerBI. Wanneer R gebruikt wordt in combinatie met Rstudio server, ontstaat een collaboratieve geautomatiseerde werkomgeving. Kaarten kunnen zo automatisch online worden gedeeld en ge-update wanneer nieuwe data beschikbaar komt.

Interactieve online kaart

Met slechts enkele regels code in R, is het mogelijk om een interactieve kaart van de gemeente samen te stellen. Deze is eenvoudig openbaar te maken door hem online te delen. Als voorbeeld vind je via de link hieronder een interactieve kaart van Den Haag. Het is mogelijk om in en uit te zoomen en wanneer je op de kaart klikt krijg je een pop-up te zien met belangrijke waardes. Je kunt linksboven in het veld verschillende lagen van de kaart selecteren en deselecteren. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om de situatie vóór en ná invoering van een beleidsmaatregel te bekijken.

Bekijk de interactieve kaart

Bereid je voor op de nieuwe omgevingswet met R

Het lijkt nu nog ver weg, maar over drie jaar moet jouw gemeente klaar zijn voor de nieuwe omgevingswet. Het is dus slim om nu al na te denken over een GIS. Sta je voor de keuze om geodata online beschikbaar te maken en wil je daarover sparren met een specialist? Vraag dan geheel vrijblijvend een presentatie of een brainstormsessie aan. Wil je eerst meer weten over hoe de data-gedreven gemeente eruit ziet? Download dan onderstaand eBook.

New call-to-action