Better Decisions
For Better Life

Business Intelligence voor Managers: Big Data heeft Data Science nodig

-

data scienceDeze blog is onderdeel van de themareeks ‘Management & BI’. De themareeks is bedoeld voor managers die wat meer willen weten over Business Intelligence, maar dan alleen de essentie in begrijpelijke taal en zonder alle technische termen en hypes.

In twee eerdere blogs (“Wat is Big Data?”) zijn we ingegaan op de vraag wat Big Data is en of je er als manager al iets mee zou moeten. Als je besluit om ook in jouw bedrijf iets te gaan doen met Big Data, dan kom je gelijk bij de vraag: “Moet ik dan ook iets met Data Science?”. Daarom ga ik in deze blog iets dieper in op de relatie tussen Big Data en Data Science.

De essentie van Big Data

Zoals in mijn vorige blog aangegeven, gaat het bij Big Data voor een manager aan de ‘business’-kant niet zozeer om de technische definitie van Big Data, maar meer om de gebruiksmogelijkheden ervan. Vanuit die invalshoek bekeken, vertolkt Big Data de kans (of bedreiging) om een massale hoeveelheid data uit een sterk groeiend aantal, niet-beïnvloedbare externe bronnen zinvol te gaan gebruiken. Als je tot de ontdekking komt dat Big Data een nieuwe kans betekent - of bedreiging als al je concurrenten er wel brood in zien - dan is het verstandig om op korte termijn te gaan starten met het ‘spelen’ met Big Data zodat je je leerproces op tijd opstart.

Nieuwe data

Zoals eerder gezegd kent Big Data een tweetal essentiële factoren: enerzijds het grote volume en de variëteit van die nieuwe data, anderzijds het afwijkende karakter van die data. Dat laatste gaat vooral om het feit dat Big Data hoofdzakelijk bestaat uit data uit externe, niet-beïnvloedbare databronnen. Dat in tegenstelling tot de hoofdzakelijk interne data waarmee Business Intelligence pleegt te werken. Om te leren werken met deze nieuwe data en deze op een goede manier te kunnen analyseren is Data Science nodig.

Business Intelligence voor Managers Big Data heeft Data Science nodig.jpg

Data Science op Big Data

Zoals gezegd bestaat Big Data voor het grootste deel uit veel nieuwe data die afkomstig is uit veel nieuwe externe bronnen. De meeste data is niet relevant voor jouw bedrijf. Maar hoe kom je erachter welk deel van die data wel voor jouw bedrijf interessant is? Deze vraag is in eerste instantie eenvoudig te beantwoorden door de Big Data weg te strepen die totaal niets met jouw business case te maken heeft. Daarna verzeil je al snel in de situatie dat je de potentieel wel interessante data moet gaan onderzoeken op de waarde voor jouw bedrijf. Juist bij die vraagstelling is het hebben van een Data Science discipline van groot belang.

De waarde van Big Data

De technieken en methodes binnen het vakgebied Data Science helpen je om van mogelijk relevante data de waarde voor jouw bedrijf vast te stellen. Zo kun je kijken naar de voorspellende waarde van bepaalde externe data op klantgedrag (denk aan sociale media) of de verklarende waarde van externe data op de stand van zaken rond het milieu binnen jouw land of gemeente (denk aan CO2-metingen uit Duitsland gecombineerd met meteo-gegevens over windrichting en –sterkte).

“Big Data heeft Data science nodig, maar Data Science beperkt zich niet tot Big data”

De Data Science discipline

Data Science speelt niet alleen een rol bij het initieel vaststellen welke externe data voor jou relevant zijn. Juist het karakter van die nieuwe data maakt het noodzakelijk dat je Data Science blijft uitvoeren. Er ontstaat immers in een groeiend tempo steeds meer nieuwe data. Daarnaast zal de data die je al hebt geselecteerd veranderen qua inhoud en betekenis – de data komen immers uit niet-beïnvloedbare databronnen. Het is jouw verantwoordelijkheid om die veranderlijke stroom externe data te ‘borgen’, want de externe leverancier voelt zich daarvoor wellicht minder of totaal niet verplicht.

Conclusie

Zoals eerder gezegd: “Als je tot de conclusie komt dat Big Data ook voor jou nieuwe mogelijkheden biedt, dan is het verstandig om te gaan starten met leren”. Dat betekent ook dat je een Data Science discipline nodig zal hebben. Het is een onvermijdelijk deel van je leerproces als organisatie. Ga er niet vanuit dat je direct een ervaren data scientist kunt aannemen, die zijn immers dun gezaaid. Het Data Science werkveld is niet erg jong, maar de bredere uitrol van deze kennis over de wereld van bedrijven is dat wel. Hou er dus rekening mee dat je zelf moet gaan leren. Een goede startplek daarvoor zijn je bestaande BI-professionals. Ze kennen jouw bedrijf, zijn al opgeleid en gewend aan het werken met data, en zijn snel bij te scholen op de ins en outs van Data Science.

Zijn er vragen die opkomen na het lezen van deze blog, schrijf dan een reply. Dan heb je grote kans dat we jouw vraag in een volgend blog behandelen (als je dat tenminste wilt).

Download onderstaand eBook voor meer informatie over BI. Naast talloze tips en best practices, bevat dit 100 pagina lange eBook de tien belangrijkste wetenswaardigheden rond Business Intelligence. Beschreven vanuit het gezichtspunt van de manager en zoveel mogelijk ontdaan van technische ICT-termen. 

Ebook Business Intelligence 'De 10 Need to Knows rond BI'