Better Decisions
For Better Life

Een SaaS-oplossing aanschaffen: hier moet je op letten

-

SaaS aanschafGrote kans dat er in jouw bedrijf ook gebruik wordt gemaakt van Cloud oplossingen in plaats van on-premise. Maar waarom kiezen bedrijven eigenlijk massaal voor de Cloud? En wat zijn de verschillen tussen IaaS, PaaS en SaaS oplossingen? In dit blog geef ik je antwoord op deze vragen en lees je waarop je moet letten bij de aanschaf van SaaS.

 

Terug naar de basis: de betekenis van SaaS

SaaS is een afkorting van Software as a Service. Het is op dit moment de grootste Cloud oplossing en groeit nog steeds. De applicaties neem je via internet bij een aanbieder af en dat betekent dat alles voor je geregeld wordt: de infrastructuur, het OS, beheer en ontwikkeling. Ideaal, want daarmee worden ook updates en bugfixes voor je uitgevoerd. De belangrijkste voordelen van SaaS zijn daarom:

  • Lage kosten voor set-up en infrastructuur
  • Overal toegankelijk.
  • Snelle implementatie.
  • Schaalbaarheid.
  • Toonaangevende Service Level Agreements (SLA’s).
  • Automatische updates die door de leverancier worden verzorgd.
  • Verbeteringen worden automatisch doorgevoerd op basis van feedback van gebruikers.
  • Beveiliging van hoog niveau.

 

En hoe zit het met IaaS en PaaS?

Naast het bekende Software as a Service, zijn er nog twee andere varianten: Infrastructure as a Service en Platform as a Service. IaaS oplossingen worden ook vaak cloud infractructure services genoemd. IaaS lijkt het meeste op de gewone on-premise oplossing en zorgt er eigenlijk voor dat je zelf geen hardware meer hoeft aan te schaffen. Dat betekent dat je minder geld kwijt bent aan de aankoop van de hardware, maar wel zelf de vrijheid behoudt van het zelf beheren van je OS en database bijvoorbeeld. Hiermee betaal je dus niet meer voor de aanschaf, maar alleen voor het gebruik van de infrastructuur, maar kun je nog wel werken met oplossingen op maat betreft je applicaties.

De PaaS oplossing is eigenlijk een soort IaaS plus. Naast de infrastructuur, plaats je namelijk ook je OS en de databases in de Cloud. Daarmee ontwikkel je sneller en gemakkelijker, en zorg je dat oplossingen sneller in productie komen. Je collega’s kunnen via een self-service portal gebruik maken van de infrastructuur. Een combinatie van bovenstaande, de iPaaS genoemd, ontwikkelt zich ook in snel tempo. Grote spelers, zoals Microsoft en IBM, zorgen in korte tijd voor veel verbeteringen in hun oplossingen. Hiermee kunnen ze bijna elke business van een goede iPaaS oplossing voorzien.

 

Aandachtspunten bij aanschaf

IaaS, PaaS en SaaS oplossingen zijn echt een goed alternatief als je snel in de lucht wilt zijn met nieuwe software, wilt zorgen voor kortere ontwikkeltijd en kosten wilt besparen. Ten minste, op de korte termijn. Kortweg zijn er verschillende dingen waar je rekening moet houden wanneer je kiest voor een SaaS oplossing, namelijk:

  • Bij aanschaf krijg je meer waarde voor je geld. Met een klein budget kun je namelijk toch een goede SaaS oplossing aanschaffen, terwijl je met ditzelfde budget je niet zelf iets had kunnen bouwen.
  • Je brengt je operationele kosten omlaag doordat je kiest voor een al geteste oplossing. Daarnaast geef je ook het beheer uit handen. Dat zijn op zich voordelen (het scheelt in de kosten én het wordt voor je geregeld), maar kunnen ook nadelen zijn. Afhankelijk van waar de behoeftes van je bedrijf liggen.
  • Besef je dat een SaaS oplossing duurder is na verloop van tijd. Je blijft namelijk betalen voor de software, in plaats van dat je één bedrag bij aanschaf betaalt. Dit zorgt voor een hoger bedrag na verloop van tijd.

Ik kan me voorstellen dat een software as a service op dit moment een goede oplossing is voor je bedrijf. De IT markt is overvraagd, wat voor veel bedrijven betekent dat het lastig is om voldoende IT’ers in dienst te hebben. Door SaaS haal je bepaalde operationele kosten weg, waardoor je hiervoor ook geen mensen hoeft aan te nemen. Kortom: breng altijd in kaart wat je wilt bereiken met de aanschaf van de software en hoe dit past binnen het budget en de plannen van het bedrijf waar je werkt.

Benieuwd naar BI in de Cloud? Download dan onderstaand e-book.

Ebook Cloud Business Intelligence 'Cloud BI - Placebo of Panacee?'