Better Decisions
For Better Life

Integreren van on-premise en cloud applicaties: van kluwen tot kans

-

photo-1606166325683-e6deb697d301

Het is inmiddels een flinke mix geworden: applicaties die je in de onderneming in de cloud hebt draaien gecombineerd met specifieke veelgebruikte applicaties die op laptops en desktops staan. Hoe je met deze hybride situatie kunt omgaan en hoe je applicaties kunt integreren, lees je in dit blog.

 

 

Van een spaghetti aan applicaties naar een scherp overzichtsbeeld

Zakelijke partners waarmee je samenwerkt in een online productie-omgeving. Marketingmedewerkers waarmee je samen online campagnes opzet. Boekhouders die toegang hebben tot de financiële bedrijfssoftware die draait in de cloud. En tegelijkertijd de interne medewerkers die werken met on-premise software specifiek voor jullie bedrijfsactiviteiten. Specialistische tools die ontwikkeld zijn om lokaal te werken en nog geen cloud versie hebben.

Een kluwen aan applicaties die de ICT’ers in de onderneming vaak al veel hoofdbrekens oplevert. Een volgende stap - het integreren van applicaties - hoe waardevol en interessant ook, schrikt hen dan ook wel eens af. Maar dit hoeft niet. Het integreren van on-premise en cloud applicaties is juist een prachtige kans! Het beheer van je bedrijfsgegevens wordt er een stuk eenvoudiger door. Je maakt het versnellen van bedrijfsprocessen mogelijk. En je kunt gemakkelijker realtime koppelingen maken met je zakelijke partners.

Maar vooral: je creëert overzicht. Wat draait waar? Hoeveel gebruik wordt ervan gemaakt? Welke gegevens worden waar opgeslagen? Welke updates moeten er gedraaid worden? Waar zitten de kwetsbaarheden? Welke applicaties overlappen met elkaar? Waar kan bespaard worden? Allemaal elementen waarvan je als manager graag een scherp beeld hebt. En waaraan goede applicatie integratie zeker bijdraagt.

 

Scala aan mogelijkheden

Voor de integratie van on-premise en cloud applicaties heb je verschillende opties. Je kunt gebruik maken van speciale middleware, van een sterk groeiende hoeveelheid API’s en van een integratieplatform. Of een combinatie van deze opties. Kies wat het beste past bij de onderneming, de bedrijfsactiviteiten, de groeiplannen en de mate van flexibiliteit die je wilt aanhouden.

Een integratieplatform biedt bijvoorbeeld een goede basis om vanuit daar de verschillende on-premise en cloud applicaties te koppelen. Het zorgt er ook voor dat je de gegevens uit de verschillende applicaties gemakkelijker kunt integreren en synchroniseren. Dit is zeker het overwegen waard. Helemaal nu het datagedreven werken steeds meer ingevoerd wordt bij verschillende ondernemingen.

 

Stap voor stap

Het integreren van on-premise en cloud applicaties is niet iets wat je even tussendoor doet. Het vergt vooral een goede voorbereiding. Grof gezien kun je daarvoor de volgende stappen aanhouden:

  1. Creëer overzicht. Inventariseer welke applicaties je hebt draaien binnen je onderneming (on-premise en in de cloud), check wat de plannen zijn van de leveranciers en maak een prioriteitenlijst van de applicaties die je als eerste wilt integreren.
  2. Maak een goed gegevensontwerp. In een hybride situatie is het helemaal belangrijk dat je een scherp beeld hebt van welke gegevens waar opgeslagen en gebruikt worden. Hierdoor wordt het koppelen en eventueel migreren ervan ook een stuk sterker.
  3. Bepaal de mate van gegevenssynchronisatie. Dit hangt af van de snelheid waarin de gegevens wijzigen in de applicaties waarmee jullie werken.
  4. Zorg voor tijdelijke extra integratiecapaciteit in je team. Het integreren van on-premise en cloud applicaties kan met een solide voorbereiding goed in-house gedaan worden. Maar soms kan het geen kwaad tijdelijk extra capaciteit in te schakelen.
  5. Bewaak de kwaliteit van de integraties en je gegevens. Nieuwe updates en integratiemogelijkheden verschijnen elke dag. Met een scherp overzicht van je applicaties en gegevensbronnen is het een stuk gemakkelijker om de kwaliteit van de integraties te bewaken. Maar ook en vooral de kwaliteit van de gegevens die je gebruikt.
  6. Bereid de live-gang voor. Met een goede stap-voor-stap voorbereiding leg je een stevige basis voor de live-gang van de applicatie integratie. Daar horen natuurlijk uitgebreide testen en back-ups bij, zodat je soepel overgaat naar een scherp gemanagede hybride situatie.
  7. Denk na over je vervolgstappen. Niets is zo in ontwikkeling als de ICT-wereld. Van steeds meer applicaties zullen op een gegeven moment alleen maar cloud versies beschikbaar zijn. Dit stelt eisen aan je architectuur en infrastructuur. Het is daarom goed om hier alvast over te brainstormen.

On-premise en cloud applicaties: een mooie mix met veel potentie

Met een scherp beeld van je applicaties, geïntegreerd waar mogelijk, een hoge kwaliteit van je gegevens en snelheid in de onderlinge uitwisselingen, creëer je een stabiel plateau om als onderneming verder te groeien. En ook om datagedreven werken stevig te verankeren in de onderneming en scherpere en snellere analyses van de bedrijfsvoering te maken.

Je speelt met een goede integratie van on-premise en cloud applicaties soepel in op de ontwikkelingen in remote werken en duurzaam ondernemen. En het vergroot je capaciteit om als onderneming in te springen op kansen die zich voordoen. Een perfecte stap voor toekomstbestendig ondernemen!

Wil je meer weten over het integreren van on-premise en cloud applicaties? Download dan het onderstaande eBook “De applicatie integratie gids”.

Applicatie integratie