Better Decisions
For Better Life

BI in de cloud: up-to-date en altijd beschikbaar, vanuit elke locatie

-

photo-1586227740560-8cf2732c1531

De groei in Business Intelligence en remote werken zit er flink in. Als onderneming heb je waarschijnlijk het afgelopen jaar veel nieuwe ervaringen opgedaan met het werken vanaf andere locaties. Tegelijkertijd besef je waarschijnlijk nog beter dat een goede vinger aan de pols houden van de status van de onderneming zelf nog belangrijker is geworden. Hoe deze ontwikkelingen elkaar versterken en welke rol cloud BI daarin speelt, lees je in dit blog.

 

Flexibiliteit in remote werken

Werken vanaf elke plek die je wilt: van “prettige ontwikkeling!” tot “met de onderneming hebben we er nog niet een goede invulling aan kunnen geven”. De reacties lopen erg uiteen. Op dit brede spectrum in het remote werken bevinden zich veel ondernemingen. Of er remote gewerkt kan worden, is natuurlijk heel erg afhankelijk van de sector waarin je opereert. Maar ook van de producten en diensten die je als onderneming levert.

Het afgelopen jaar zijn er veel positieve ervaringen opgedaan met de productiviteit en de werk-privé balans. Parallel daaraan lopen de digitale ontwikkelingen. Het gebruik van bedrijfssoftware die goed en veilig beschikbaar is in de cloud, heeft duidelijk zijn voordelen laten zien. Hierdoor heeft over de hele linie het remote werken een enorme groeispurt doorgemaakt. Daarnaast voorspellen meerdere onderzoeken dat het remote werken een vaste plek gaat innemen. Dit resulteert uiteindelijk in een hybride vorm van werken die voor elke onderneming weer anders zal zijn.

 

Cloud BI: van voorloper tot kartrekker

Eén van de businesstools waarin al voor de pandemie ervaring is opgedaan met het aanbieden in de cloud van de functionaliteiten, is Business Intelligence software. Bij Business Intelligence draait het om het leveren op het juiste moment van de juiste informatie aan de juiste mensen. Wanneer er direct een scherp beeld is van de informatie over de omzet, inkomsten, inkoopkosten en totale kosten, kan er direct bijgestuurd worden.

Deze informatie moet voor de beslissers direct toegankelijk zijn. En dan niet in een uitgebreid rapport met veel tabellen, maar in een digitaal dashboard dat ze zelf kunnen benaderen. Met duidelijke grafieken, “stoplichten” en “knoppen” waaraan ze kunnen draaien om de (toekomstige) gevolgen van beslissingen (meer van bepaalde producten of grondstoffen inkopen, uitbreiden van inzet op online marketing kanalen, et cetera) direct kunnen zien.

Veel aanbieders van BI software hebben die functionaliteiten al geruime tijd ingebouwd in hun pakket. Daarbij hebben ze ondertussen veel ervaring opgedaan met het aanbieden van de online versie van hun software. Ze zijn daardoor al wat langer gepokt en gemazeld in het remote-werken-domein. Kennis en ervaring die ze hebben opgedaan, gebruiken ze voor het optimaliseren van de cloud BI software. Hierdoor kunnen beslissers nu op een prettige manier via hun tablet of webbrowser direct een vinger aan de pols houden. En dit kan op welke locatie ze zich dan ook bevinden.

 

Groeien en afschalen op jullie tempo

De markt is er het afgelopen jaar van de coronacrisis niet bepaald stabieler op geworden. Dit heeft natuurlijk invloed op het uittekenen van een stabiel groeipad voor de onderneming. Tegelijkertijd biedt de versnelde verandering interessante ontwikkelingen voor de ondernemers, bijvoorbeeld voor meer duurzaam ondernemen. Flexibel zijn en inspringen op kansen zit bij ondernemingen immers in het bedrijfs-DNA.

Op een groei of een krimp wil je natuurlijk ook je tools kunnen inzetten. Ook wil je deze kunnen aanpassen aan het aantal gebruikers dat ermee werkt. Het grote voordeel van cloudapplicaties is dat je ze snel kunt opschalen en eventueel ook afschalen. Wil je de bestuurslaag van je onderneming iets uitbreiden? De IT-afdeling maakt dan een account aan oor die persoon. Vervolgens krijgt deze persoon de URL door en je kunt inloggen! Eventueel kun je nog kiezen voor een background-check en een (korte) training hiervoor. De inzet van de cloud BI software ontwikkelt zich zo met je onderneming mee, waardoor je toekomstbestendig kunt blijven ondernemen.

 

Snelle updates

Meer online werken betekent ook meer gegevens en informatie die online goed beveiligd moeten worden. De ontwikkelingen in cybercrime en cybersecurity staan niet stil. Het verwerken van een update die goed beschermt tegen nieuwe computervirussen, of om een nieuw ontdekte kwetsbaarheid in de software te patchen, gaat toch een stuk sneller als de software zich in de cloud bevindt. In één keer zorg je er zo voor dat elke medewerker alleen maar gebruikmaakt van de meest up-to-date versie van de cloud BI tool. Dit geeft een veilig gevoel.

Daarnaast staat de ICT natuurlijk niet stil. De updates met nieuwe functionaliteiten voor scherpere analyses op basis van de data volgen elkaar snel op. En nieuwe inzichten in het gebruikersgemak van een online (BI) dashboard zijn nu eenmaal gemakkelijker en sneller in te voeren in een cloud BI versie dan in een on-premise applicatie. Dit scheelt jouw IT-mensen ook ontzettend veel tijd.

 

BI via de cloud: optimaal gebruik maken van je data

Met cloud BI heb je niet alleen overal en altijd veilig en gemakkelijk toegang tot informatie over de stand van je onderneming. Je maakt ook optimaal gebruik van alle data die je verzamelt in je onderneming. Het invoeren van data, het controleren van de kwaliteit, het migreren van data, het aan elkaar koppelen van verschillende gegevensbronnen en integreren met andere applicaties; het gaat een stuk gemakkelijker via een cloud-versie. En daarbij levert het je een schat aan actuele analyses op over je onderneming. Als een rots in de branding.

Wil je meer weten over het gebruik van data in het mkb en de rol van BI daarin? Download dan het onderstaande eBook over Business Intelligence en Data Analytics.

e-book data analytics