Better Decisions
For Better Life

IoT: dit is hoe je een goede business case maakt

-

internet of things business caseVolgens mij is de grootste hype rondom Internet of Things (IoT) inmiddels wel een beetje minder geworden. Tot voorkort werd de kreet IoT je om de oren geslagen en werd heel duidelijk dat je er als bedrijf (groot of klein) écht mee aan de slag moest. Dat is nog steeds zo, maar toch krijgen veel bedrijven de business case rondom IoT niet helemaal rond. Waar dat ‘m in zit en hoe je het wel aanpakt, lees je in dit blog.

Waarom is het zo lastig om een business case rond te krijgen?

In veel bedrijven wordt gewerkt met business cases om bepaalde doelstellingen te behalen. Hierin vind je activiteiten, resultaten, kosten en opbrengsten. Als dit positief is, dan spreken we van een positieve business case. Bij IoT gaat het hier vaak om investeringen die direct bijdragen aan het verlagen van de kosten voor de organisatie. Helaas blijkt het voor veel bedrijven lastig om dit direct aan te tonen, simpelweg omdat sensoren (nog) te duur zijn. Ondanks het feit dat de prijzen van sensoren steeds verder omlaag gaan, blijft het lastig om direct aan te tonen dat de investering terug te verdienen is. Zonde, want IoT biedt juist mooie kansen voor jouw bedrijf, zowel op de korte als op de lange termijn.

 

Hoe moet het dan wel?

Je hoeft het wiel niet (altijd) zelf uit te vinden. Dat geldt ook voor de business case IoT. In mijn zoektocht naar een goed stappenplan voor de business case van IoT stuitte ik opeen stappenplan van KPN. Dit stappenplan kan je gebruiken om een goede business case te bouwen. Hiervoor onderneem je de volgende vijf stappen:

  1. Inventariseer use cases en bepaal gezamenlijk de kosten en baten. Dat betekent: betrek ook anderen in je organisatie die er wellicht meer verstand van hebben dan jij. Op die manier kun je een betere inschatting maken van de kosten en baten.
  2. Onderzoek of de oplossing al bestaat. Bekijk dit ook buiten je eigen branche. Ook toepassingen die misschien niet direct één-op-één te vertalen zijn naar jouw use case, kunnen als goed voorbeeld dienen waarop je jouw use case kan baseren.
  3. Test met real-life situaties en wees hierbij ook vanaf het begin betrokken. Houd alles in de gaten zodat je precies weet waar de schoen wringt.
  4. Verminder complexiteit en zorg dus voor standaardisatie. Vooral in het begin is het heel gemakkelijk om jezelf te verliezen in details, terwijl je voor toekomstige use cases juist baat hebt bij een gestandaardiseerd proces.
  5. Security by design. Houd vanaf het eerste moment rekening met de veiligheid van alles wat je ontwerpt en bedenkt. Het belangrijkste hierbij is goed nadenken over het totaalplaatje, zodat het achteraf niet leidt tot dweilen met de kraan open.

 

Waarom je zoveel moeite moet steken in IoT

Starten met IoT is niet alleen een (redelijke) investering, het is ook best wel wat gedoe. Toch zijn dat – wat mij betreft – geen redenen om er niet mee aan de slag te gaan. IoT is namelijk de hype stage voorbij en is zeker levensvatbaar. Sterker nog: IoT is veelbelovend en zal in onze toekomst echt niet meer weg te denken zijn. Dat betekent dat je nu nog de kans hebt om te experimenteren wat het beste werkt voor jouw organisatie, en vooral, om je personeel er ook aan te laten wennen. Zo behaal je snel genoeg een concurrentievoordeel ten opzichte van andere bedrijven. Als je nu niet mee gaat, loop je op korte termijn achter.

Benieuwd welk type IT’er bij jouw organisatie past? Vul dan de test hieronder in en kom erachter of je op zoek moet naar iemand binnen je organisatie, een nieuwe collega met een vast dienstverband of dat een collega via detachering een beter idee is voor jouw organisatie.

New call-to-action