Better Decisions
For Better Life

Geen capaciteitsprobleem? Ook dan kies je voor detachering

-

Detachering“Handen te kort”, “we krijgen de projecten niet op tijd af” en “we hebben veel te doen” zijn veel gehoorde redenen om te kiezen voor extra personeel in de vorm van detachering. Logisch, want via deze weg kun je snel deze korte termijn problemen oplossen. Maar er zijn meerdere redenen waarom het zo handig is om te kiezen voor extra inzet door detachering. In dit blog lees je welke redenen en waarom dit juist helpt om jouw bedrijf te helpen groeien.

 

Vernieuwen

Juist als het goed gaat met je team en op je afdeling, is dit een perfect moment om externen op je afdeling aan de slag te zetten. Omdat de nood niet hoog is, krijg je hierdoor meer ruimte om te vernieuwen. Denk bijvoorbeeld aan het in gang zetten van nieuwe werkprocessen, waardoor langdurige projecten die vaak als saai ervaren worden, weer uitdagend worden. Een goed voorbeeld hiervan is een datawarehouse project. Zo’n soort project kan ‘eindeloos’ doorgaan en zorgt soms voor een dagelijkse sleur en gedemotiveerde medewerkers. Door iemand van buitenaf mee te laten kijken en je werkprocessen te optimaliseren door over te gaan opeen andere aanpak bijvoorbeeld scrummen) zorg je voor meer motivatie bij je medewerkers én verbeter je de oplevering van alle tussentijdse klussen.

 

Externe kennis binnenhalen

Los van die externe kennis om je te helpen met een nieuwe kijk op je huidige werkprocessen, kun je ook je collega’s de mogelijkheid geven om te leren van een gedetacheerde collega. Huur bijvoorbeeld iemand in met veel kennis van een bepaalde tool of programmeertaal, zodat je een in-house specialist krijgt voor vragen.. Of huur voor een bepaalde periode kennis in om te  komen tot een oplossingsrichting voor een complex business\IT vraagstuk.  Je tijdelijke collega kan helpen met het in kaart brengen van huidige probleemgebieden het opstellen van een solution outline waar je als bedrijf naar toe wil. Dankzij het outside-in perspectief ben je gegarandeerd van een frisse blik en nieuwe ideeën. Al met al kan dit voorkomen dat je stagneert in je huidige werkwijze en kun je starten met projecten die al langer op de plank liggen.

Een ander voorbeeld waarbij externe kennis van pas kan komen, is een kritische blik naar je strategie. Werknemers die vaker gedetacheerd worden, hebben het voordeel dat ze bij veel verschillende bedrijven in de keuken hebben kunnen kijken. Zij hebben dus vaak een duidelijk beeld van welke dingen wel of niet werken en welke kansen er nog liggen in de markt.

 

Detachering is een containerterm

Zoals ik in de intro al kort beschreef: detachering wordt vaak geschaard onder capaciteitsproblemen en dat is eigenlijk zonde. Deze containerterm is juist veel breder in te zetten waardoor je op korte termijn meer kunt bereiken op jouw IT of BI-afdeling. Hoewel je hierbij misschien denkt aan projecten, adviseer ik je juist om eens iemand in te huren. Het voordeel? Je hoeft vooraf niet alles vast te leggen en te definiëren, wat bij een project wel het geval is. Hierdoor heb je meer vrijheid om nog van richting te wijzigen. Kom je er na korte tijd achter dat je jouw ingehuurde detacheringskracht toch voornamelijk inzet op trajecten met veel kenmerken van een project? Dan kun je het altijd nog omzetten naar een project. Die flexibiliteit behoud je.

 

Ben jij klaar om te groeien?

Het grootste voordeel van iemand detacheren, juist als je geen capaciteitsprobleem hebt, is dat je een berg externe kennis in huis haalt en op korte termijn groei kunt realiseren. Daarnaast zorgt detachering voor flexibiliteit en zit je niet vast aan lange contracten of selectieprocedures. Om te checken of detachering bij jou past, ontwikkelden we een simpele test die je hieronder in kunt vullen. Ik ben benieuw naar jouw ervaringen, heb jij detachering wel eens ingezet voor andere redenen dan een capaciteitsprobleem?

New call-to-action