Better Decisions
For Better Life

Migratie naar de cloud: wat zijn de voordelen en de risico’s?

-

Migratie naar de cloud: wat zijn de voordelen en de risico's?

Flexibel en snel inspelen op de ontwikkelingen in je omgeving, zorgvuldig omgaan met je belangrijkste resources en op kosten besparen: aspecten die ook voor het mkb niet onbelangrijk zijn. Je IT speelt daarin een belangrijke rol. Migratie naar de cloud van (een deel van) je software, infrastructuur en hardware kan dan een slimme aanpak zijn. De voordelen en de risico’s van een migratie naar de cloud hebben we daarom in dit blog voor je op een rijtje gezet.

 

Waarom migreren naar de cloud?

Medewerkers die vanaf verschillende locaties kunnen werken of als bedrijf flexibeler kunnen inspelen op veranderingen in je omgeving: dit zijn maar een paar redenen voor een migratie naar de cloud. Andere argumenten die vaak genoemd worden: 

  • Inzicht in je totale IT-kosten. Wanneer je migreert naar de cloud krijg je te maken met pay-per-use modellen voor de diensten die je afneemt. Hierdoor ontstaat er direct inzicht in de kosten van het gebruik. En wanneer je een deel van je hardware en/of infrastructuur migreert naar de cloud, krijg je ook een beter inzicht in die aspecten en kun je eventueel besparen op de losse kosten als elektriciteit, beheer en beveiliging. Er ontstaat daardoor een completer en actueler beeld van je totale IT-kosten.

  • Eenvoudig kunnen op- en afschalen. Je klantvraag en toeleveranciers veranderen, je bedrijf groeit continu of krimpt tijdelijk: factoren waarop je flexibel wilt kunnen inspelen met het aantal gebruikers en de opslagcapaciteit van je software, hardware en/of infrastructuur. Wanneer je migreert naar de cloud kun je klein beginnen en groeien, en dan makkelijk tijdelijk extra capiteit inschakelen wanneer dat nodig is.

  • Risico’s voor je uptime ondervangen. De core business van cloud providers is het continu beschikbaar hebben van een online omgeving. Wanneer bij hen iets misgaat met een server, neemt een andere server het over. Ook bij onderhoud. Die “luxe” heb je zelf vaak niet als bedrijf.

  • Inzet op beveiliging. Een ander aspect waar cloud providers op inzetten, is een up-to-date beveiliging van hun systemen onder andere tegen ransomware en de bescherming van de gegevens. Zij worden hier immers op afgerekend. Ze verwerken daarvoor de beveiliging vaak in meerdere lagen en verdelen die investeringen over meerdere klanten.

  • Focus op back-up. Hoe digitaler je als bedrijf wordt, hoe afhankelijker je wordt van je IT. Gegevensverlies of downtime kun je je niet meer veroorloven omdat het directe invloed heeft op je bedrijfsvoering en je imago. Regelmatige back-ups in de cloud en een goede disaster recovery zijn taken die je bij een cloud provider kunt neerleggen en je heel veel zorgen uit handen nemen.

  • Aandacht voor duurzaamheid. Als bedrijf wil je voortbestaan en blijven groeien. Maar niet ten koste van natuurlijke en eindige bronnen. Door geen desktop computers met on premise software en eigen servers meer aan te schaffen, bespaar je op grondstoffen. Eventueel kun je ook kiezen voor cloud providers die werken met groene stroom of waarvan de warmte van de servers gebruikt wordt voor aanvullende doeleinden; een win-win-win dus.


Is het allemaal goud dat er blinkt?

Migratie naar de cloud heeft dus heel veel voordelen, maar het is niet alleen maar goud dat er blinkt: er zitten ook - goed te beheersen - risico’s aan. Denk bijvoorbeeld aan de volgende omstandigheden:

  • Stijgend aantal gebruikers. Het aantal gebruikers stijgt hard, maar de gebruikersondersteuning voor dit groeiende aantal is niet opgenomen in de service level agreement met de cloud provider.
  • Trager door meerdere versies. Automatisch online versiebeheer zorgt voor opslag van veel versies waardoor de capaciteit en daarmee de reactietijd afneemt.
  • Werken vanuit het buitenland. Werken vanaf verschillende locaties kan ook betekenen werken vanuit buiten Europa waar andere wet- en regelgeving geldt op het gebied van de bescherming van gevoelige gegevens.
  • Gebruik van dezelfde server. Wanneer een groeiend aantal klanten dezelfde servercapaciteit van een cloud provider gebruikt, heeft dit ook invloed op jouw performance.
  • Meerdere subproviders. Cloud providers groeien zelf ook en besteden delen van hun dienstverlening uit aan partijen die verantwoordelijk zijn voor de servercapaciteit of de gebruikte applicaties van de cloud provider. Hier heb je als klant niet direct invloed op.

Dit zijn omstandigheden waarop je je kunt voorbereiden. Met een goede cloud strategie en data strategie, met realisitische verwachtingen en door het maken van duidelijke afspraken zoals een verwerkersovereenkomst met je cloud provider(s), en door medewerkers goed voor te lichten over veilig online werken. Zodat je goed voorbereid de vruchten kunt plukken van migratie naar de cloud voor het efficiënter en effectiever samenwerken, en je eenvoudig inspeelt op de veranderende omstandigheden.

 

Cloud migratie: meer halen uit datagedreven ondernemen

Wanneer je (een deel van) je software, hardware en/of infrastructuur migreert naar de cloud, behaal je met een goede voorbereiding dus al heel veel verschillende voordelen die je ondersteunen in het behalen van je bedrijfsdoelstellingen. Een ander groot voordeel is dat het na een cloud migratie het gemakkelijker wordt om je applicaties te integreren en data te migreren. Waardoor je optimaal gebruik kunt maken van alle gegevens die aanwezig zijn in je bedrijf. Wil je meer weten over hoe je slim gebruik kunt maken van de grote hoeveelheden gegevens in je bedrijf en hoe je meer datagedreven kunt ondernemen? Download dan het onderstaande eBook over Business Intelligence en Data Analytics.

e-book data analytics