Better Decisions
For Better Life

Trends in Business Intelligence: realtime informatie

-

Realtime informatieDe IT is altijd gevoelig geweest voor technologie en bedrijfsontwikkelingen. Zo ook Business Intelligence (BI). Net als in iedere andere sector vind je voldoende trends in dit vakgebied.  Het is erg verleidelijk om er direct in mee te gaan, maar wat ons betreft kun je beter eerst kijken hoe relevant een trend is voor jou. Denk aan ontwikkelingen als Machine Learning, LEAN-procesplanningen, Self Services én realtime informatie. In deze blog zoomen we in op het laatste onderwerp en lees je wat je ermee kunt.

Een stroom in plaats van een hapklare brok

Jarenlang verwerkte je data achteraf als batches: op zichzelf staande eenheden. Realtime informatie is meer een stroom. Een continue stroom die je kunt pauzeren en terugspoelen. En het mooiste: je krijgt de informatie niet pas achteraf, maar op het moment dat er daadwerkelijk iets gebeurt. Een beetje zoals bij de beurskoersen. Laatst ondervond ik zelf de kracht van realtime informatie. Ik wilde een 

Waar komt realtime informatie vandaan?

Alle informatie die we krijgen, willen we zo snel en gepersonaliseerd mogelijk ontvangen. Dat gaat ook op voor gemeentelijke informatie. Steeds vaker moet je jouw blik naar buiten richten. Wat vinden de inwoners van mijn gemeente belangrijk? Welke kansen en knelpunten geeft dat voor ons als gemeentelijke organisatie? Realtime informatie biedt handvatten om jullie dienstverlening af te stemmen op de behoeften van de ‘gewone’ man.

Info over wat er leeft

Informatie over ingediende klachten, vergunningsaanvragen, veelbesproken topics of de meest bezochte pagina’s op je site laat zien wat ‘jouw’ burger belangrijk vindt. Waar praten ze over? Waar willen ze meer over weten? Alleen zo weet je wat er leeft en wat je als eerste zou moeten aanpakken.      

Een trend… maar niet altijd nodig

Meer en meer organisaties, waaronder ook overheden, wagen zich eraan. Realtime verkeersinformatie, een app waarin je kunt zien hoever de gemeente is met het uitvoeren van plannen. Toch is realtime informatie niet altijd even noodzakelijk. Lange termijnstrategieën en beleidsplannen neem je niet op basis van informatie die iedere seconde verandert. Maar juist op basis van gegevens over een langere periode zoals een maand of een jaar. Hetzelfde geldt voor operationele beslissingen.

Verschillend belang per organisatie

Of realtime informatie belangrijk voor je is, hangt af van jouw organisatie en waarvoor je de gegevens wilt gebruiken. Hoe snel moet jouw gemeente bijvoorbeeld reageren op veranderingen? Moet het à la minute of mag er ook een dag of twee tussen zitten? Sommige bedrijven hoeven helemaal niet zó snel te reageren. Een NS heeft er veel aan om te weten hoe vol treinen zijn op exacte tijden. Zo kunnen ze de reiziger adviseren over waar in te stappen. Maar het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat heeft meer aan een globaal overzicht, daar zij maar eens in de vier jaar beleid vaststellen. 

Hoge kosten door maatwerk

Daarbij komt dat systemen voor realtime informatie gepaard gaan met hoge kosten. Kant-en-klare pakketten heb je (nog) niet: de software moet specifiek voor jouw gemeente gemaakt worden. Het moet naadloos aansluiten op bestaande programma’s en systemen. Vandaar dat ik je aanraad om ook te kijken naar alternatieven als data warehouses of monitoringsprogramma’s. 

Burgers centraal

Natuurlijk werk je als gemeente ten dienste van de inwoners van jouw gemeente. Of dat er nu duizenden of tienduizenden zijn. Je hoort midden in de samenleving te staan in plaats van aan de zijlijn. Hoe kun je hen bedienen als je niets over je burgers weet? Realtime informatie geeft je misschien net de info die jij nodig hebt. Wat vind jij? Zie jij mooie mogelijkheden binnen jouw organisatie? Laat het me weten door een reactie achter te laten. 

Bekijk de simulatietool voor de energietransitie van gemeenten