Better Decisions
For Better Life

Bimodal IT: rij je liever in een Tesla of een Volkswagen?

-

Bimodal ITEen logge organisatie worden, is het laatste wat je als enterprise organisatie wil. Dit ligt helaas wel op de loer, omdat grote organisaties in het algemeen minder wendbaar zijn. De oplossing (volgens Gartner): Bimodal IT. Zij introduceerden de strategie in 2014 en geloven dat deze werkwijze (enterprise)bedrijven helpt om sneller te innoveren en tegelijkertijd een stabiele organisatie te blijven. Klinkt ideaal, maar toch zet ik mijn vraagtekens bij de werkwijze. In dit blog ga ik dieper in op wat bimodal IT is, hoe je dit kan inzetten in een enterprise en waarom ik niet zeker weet of bimodal IT de oplossing is.

Wat is bimodal IT?

Bimodal IT is een strategie waarbij je je IT-afdeling opsplitst in twee teams: mode 1 en mode 2. Door je medewerkers over twee teams te verdelen, kun je taken en prioriteiten verdelen. Mode 1 kun je vergelijken met Volkswagen (stabiel en betrouwbaar) en mode 2 met Tesla (innovatief).

Belangrijkste werkzaamheden van mode 1

Medewerkers die in mode 1 zitten, houden zich bezig met werkzaamheden rondom je core system. Denk aan onderhoud, stabiliteit en efficiëntie. De werkzaamheden vragen om programmeurs met veel ervaring die werken volgens standaarden (bijvoorbeeld ITIL).In mode 1 gaat het om het stabiele geplande uitvoering van IT-services volgens een bekend format. Er is weinig ruimte voor vernieuwende processen.  

Belangrijkste werkzaamheden van mode 2

Mode 2 is het tegenovergestelde van mode 1. Medewerkers zijn continu bezig zijn met ontwikkeling en vernieuwing, zonder dat ze hierbij in het vaarwater komen van de langlopende projecten van mode 1. Mode 2 wordt vaak omschreven als de bimodal IT fast lane. In veel bedrijven wordt daarom in mode 2 gewerkt met low-code platformen, zodat er minder tijd gaat zitten in code kloppen en programmeurs meer tijd over hebben om nieuwe ideeën te bedenken en testen.

Tesla of Volkswagen?

Als IT’er, kies je dan eerder voor team Volkswagen of team Tesla? De meeste IT’ers zijn innovatief en willen niet opgezadeld worden met routinematige klussen. Meewerken aan nieuwe projecten heeft waarschijnlijk de voorkeur boven het behouden van de huidige organisatiestructuren. Natuurlijk zal team Tesla zorgen voor vernieuwing en je bedrijf kunnen helpen met de ontwikkeling van nieuwe IT-oplossingen. Maar de vraag is hoe deze nieuwe ontwikkelingen worden overgenomen en geïmplementeerd door mode 1. Dus naast een groep ontevreden medewerkers, loop je op de lange termijn waarschijnlijk tegen implementatieproblemen in de organisatie aan. 

Een elektrische auto voor de hele organisatie

Als je vraagt aan Elon Musk waarom hij Tesla is begonnen, luidt zijn antwoord dat hij de hele wereld wil laten overstappen op elektrisch transport. Dit doet hij door stapsgewijs verschillende onderdelen van transport te veranderen: beginnend met de auto’s, maar inmiddels zijn er ook vrachtwagens en bouwt Elon aan andere manieren van duurzaam transport. De wijze les voor enterprises? Zorg dat innovatie en verandering niet slechts in één team plaatsvinden, maar neem je hele organisatie mee. Als jouw (IT)organisatie nog niet agile werkt, raad ik je zeker aan om hiermee aan de slag te gaan. Door te werken in korte sprints, kunnen doelen sneller worden behaald en kun je innovatie echt centraal stellen. Daarnaast is er in de sprints ook ruimte voor projecten die zorgen voor onderhoud van de bestaande systemen, zodat je zeker weet je kwaliteit kunt garanderen.

Innovatie en kwaliteit: gaat dat samen?

Hoewel bimodal IT klinkt als een ideale oplossing voor innovatie en kwaliteitsbehoud, zitten er wat mij betreft dus wat haken en ogen aan de strategie. Ik ben benieuwd hoe jij hier tegen aankijkt. Maak je gebruik van bimodal IT of is er een andere manier waarop jouw bedrijf voor innovatie zorgt? Mocht je meer willen weten over de toekomst voor BI en data analytics, download dan onderstaand e-book.

e-book data analytics