Better Decisions
For Better Life

IICS: niet alleen ETL, maar ook een aanpak voor applicatie integratie

-

photo-1532619187608-e5375cab36aa

Met steeds meer applicaties die alleen in de cloud draaien, moet je als mkb je steeds vaker gaan focussen op een strategie voor je applicatie- en data-integratie waarbij je jouw cloudapplicaties en je on-premise applicaties zorgvuldig integreert. Dat is belangrijk omdat deze dan naast elkaar kunnen draaien en de gegevens ertussen veilig en volledig uitgewisseld kunnen worden. Zo kun je optimaal gebruik (blijven) maken van de functionaliteiten van je verschillende applicaties. Een uitdagende puzzel. Hoe je deze voorbereidt en het beste legt met behulp van een gedegen strategie en Informatica Intelligent Cloud Services (IICS), lees je in dit blog.

 

Applicatie integratie strategie: de kantstukjes

Een goede applicatie integratie strategie bestaat in ieder geval uit een stevig kader: de kantstukjes. Daarbij kun je de volgende vragen als uitgangspunt hanteren:

  • Gegevensgebruik: Op welke manier gebruiken de applicaties de gegevens? Gebeurt dit lokaal en direct (zonder vertraging)? Of worden de gegevens on demand en interactief van een externe dataprovider of -service opgevraagd? Gaat dit via een datahub of via streaming?
  • Gegevensweergave: Hoe worden gegevens weergegeven? In welk formaat en in welke gebruikersomgeving gebeurt dit?
  • Gegevensverspreiding: Hoe worden de gegevens doorgegeven? Gaat dit bijvoorbeeld via synchronisatie van gegevenssets, het opslaan en doorsturen van gegevens, het publiceren en daarop abonneren, streamen of via het sturen van berichten? Of misschien worden gegevens wel eventbased verspreid via API-aanvragen?

De puzzelstukjes verder uitzoeken

Na het leggen van een stevig kader voor je applicatie integratie strategie kun jij je richten op het uitzoeken van de stukjes binnen in jouw puzzel; het rekening houden met de manier waarop API's gebruikt worden voor:

  • Bedrijfsprocessen die in de ene applicatie geactiveerd worden en door een andere applicatie overgenomen moeten worden. Bijvoorbeeld bij het uitvoeren van een bestelling.
  • De mogelijkheden voor gebruikers om toegang te krijgen tot de applicatiegegevens en diensten die zich in de cloud en/of on-premise
  • Het integreren van bedrijfsprocessen in de verschillende los gekoppelde applicaties en gegevensservices die op synchrone en asynchrone manier werken. Bijvoorbeeld bij het betalen met cashgeld van een bestelling.

Het puzzelbord: applicatie integratie met behulp van IICS

Er zijn verschillende platforms en ontwikkelomgevingen om applicatie integratie vorm te geven. Een handige is Informatica Intelligent Cloud Services (IICS). Zij hebben een ontwikkelomgeving (Cloud Application Integration (CAI)) waarmee je bovenstaande puzzelstukjes op een stevige ondergrond kunt neerleggen. Met dit puzzelbord als basis, kun jij je erop richten dat:

  • De correcte gegevens, van de hoogste kwaliteit op het juiste moment getoond worden.
  • De gegevens op de correcte plek zijn, of dit nu on-premise of in de cloud is.
  • De gegevens aan de juiste gebruiker getoond worden, of dit nu een zakelijk gebruiker of een applicatie is.
  • De gegevens goed beveiligd en beschermd

IICS: meer functionaliteiten dan alleen ETL

De Informatica Intelligent Cloud Services (IICS) bieden je daarmee een stuk meer dan alleen het Extract, Transform en Load proces waarmee je de gegevens uit je verschillende applicaties in je onderneming integreert. Dat proces is alleen voor het ophalen van gegevens uit verschillende bronnen, het omzetten ervan in een bruikbare gegevensbron en het inladen van die gegevens in de applicaties waarmee gebruikers werken. IICS gaat een flink stap verder en zorgt ervoor dat je jouw applicaties op veel verschillende vlakken integreert.

Het biedt je tools om je applicatie integratie strategie uit te voeren, een grondige analyse van je bedrijfsprocessen en informatiestromen te maken, koppelingen te leggen tussen cloud en on-premise applicaties, API’s te maken en te gebruiken en gegevens- en applicatiediensten binnen en buiten je onderneming te leveren.

 

Van losse stukjes naar een stevig geheel

Met IICS kun je dus niet alleen je gegevens, maar ook de functionaliteiten van de verschillende cloud en on-premise applicaties slim koppelen. Of de interacties tussen applicaties nu synchroon of asynchroon zijn, of ze nu lang- of kortdurend zijn. Op die manier kun je het ‘goud’ aan gegevens dat je in handen hebt binnen je onderneming, gebruiken om efficiënter te werken, beter op klantvragen in te spelen, sneller en flexibeler om te kunnen gaan met veranderingen in je omgeving en beter inzicht te krijgen in alle processen die binnen je onderneming lopen. Met als doel dat je al jouw belangrijke puzzelstukjes in je onderneming kunt inzetten voor het bereiken van je ondernemingsdoelstellingen.

 

Meer weten over applicatie integratie in het mkb?

Wil je meer weten over de kansen van applicatie integratie, een plan van aanpak voor het integreren van cloud- en on-premise applicaties en de inzet van data in het mkb? Download dan het onderstaande eBook “De applicatie integratie gids”.

Applicatie integratie