Better Decisions
For Better Life

Smeed je BI team als een voetbalelftal- 3 tips

-

smeed je bi team als een voetbalelftal11 getalenteerde voetballers staan niet garant voor een gewonnen wedstrijd. Vraag maar aan voetbal-fans. Hetzelfde principe geldt voor BI. Hoewel de samenstelling van een BI-team de basis legt voor een geslaagd project, zijn het samenwerking en plan van aanpak die de bal in het net krijgen. Dat is mooi gezegd, maar vraagt nogal wat van jou als manager. Waar haal je de tijd vandaan om ieder teamlid op de juiste plek te zetten en hen de juiste vaardigheden bij te brengen? Hoe smeed je een hecht team uit al die verschillende mensen en rollen? Niet verrassend vinden we de antwoorden op deze voetbal-achtige vragen in de voetbalwereld. In dit artikel delen we 3 tips die samen zorgen voor de doelpunten in de eredivisie. Direct toe te passen op Business Intelligence!   

Tip 1. Stel een trainer aan (en nee, niet jezelf)

Managers in pak wagen zich niet op het voetbalveld. Zij zorgen voor de randvoorwaarden, maar laten het team over aan de vaardige handen van een trainer. Zo’n trainer is vaak zelf voetballer geweest en heeft verstand van techniek en teamdynamiek. Hij of zij gaat intensief met de voetballers aan de slag en rapporteert aan het management. Vertaald naar BI betekent dit dat jij als manager niet met vakinhoudelijke vraagstukken bezig hoeft te zijn. Laat dit aan de BI manager (de “trainer”) over. De BI manager duikt samen met de BI teamleden in de materie en probeert samen de doelen te halen die jij hebt meegegeven. Het voordeel van deze verdeling is dat er een vertrouwensband kan ontstaan tussen BI manager en teamleden. De BI manager komt immers niet met de eisen: dat is jouw taak. Hierdoor kunnen de BI manager en de teamleden zich concentreren op inhoudelijke onderwerpen, zoals valkuilen van individuele leden en samenwerking.

Tip 2. Ga op trainingskamp

Voetbal is altijd in beweging. Letterlijk iedere actie wordt vastgelegd en geanalyseerd, aanvallen worden in kaart gebracht en aangescherpt; alles zodat de volgende wedstrijd beter gaat dan de vorige. Ook de concurrentie wordt in de gaten gehouden zodat keepers weten of ze een snoekduik naar links of naar rechts moeten maken en de aanvaller weet hoe snel zijn tegenstander kan lopen. In BI gaat het er vaak anders aan toe. Teamleden worden geselecteerd op hun bestaande kennis en vaardigheden en leren daarna vooral bij door te doen. Onhandig, want net als bij voetbal staat de BI-wereld nooit stil. Alle veranderingen vragen om BI teams die op de hoogte zijn van de nieuwste mogelijkheden en strategieën, maar ook werken aan de ontwikkeling van de individuele teamleden. Ga daarom regelmatig op trainingskamp. Dat hoeft niet altijd op Tenerife (mag wel) en het hoeft ook niet iedere twee maanden. Zorg er gewoon voor dat de teamleden en hun trainer regelmatig tijd krijgen om bij te leren. Maak een combinatie van tooltraining, teambuilding en nieuwe methoden rondom data-analyse en -verwerking

Tip 3. Betreed de transfermarkt

Soms is het versterken van een zwakke plek dé manier om een team naar hoge hoogtes te krijgen. Zo haalde Liverpool de Nederlandse voetballer Virgil van Dijk naar Engeland om iets te doen aan de matige verdedigingskunsten van het Britse team. Het resultaat mocht er zijn: na 20 jaar staat het team bovenaan in de Premier League (het is de vraag hoe lang dit standhoudt maar je begrijpt het punt). Het transferconcept uit de voetbalwereld is zo gek nog niet als je vaardigheden te kort komt in je BI team. Misschien mis je creativiteit, een bepaald specialisme of ontbreekt er een hele rol. In dat geval kan je externe BI specialisten in huis halen. Zij zorgen niet alleen voor een frisse blik, maar kunnen met hun up to date kennis ook het interne team weer bijscholen, win-win! Als er echt grof geschut nodig is, kun je er ook voor kiezen een heel BI team in te vliegen voor tijdelijke versterking. Als dat toch eens kon met voetbal…

Goooaaaaaaallllll

Als je je BI team bekijkt als een voetbalelftal, wordt een hoop duidelijk. Talent is belangrijk, maar de juiste trainer moet met het team aan de slag om het in goede banen te leiden. Mensen aannemen met de juiste kennis en ervaring is belangrijk, maar minstens zo belangrijk is het om die op peil te houden. Tot slot is het vaak efficiënter om externen in te huren dan een groot kennisgebrek intern op te lossen. Wees niet bang om een van Dijk of een Suarez-equivalent in de kraag te grijpen om je BI team (tijdelijk) te versterken. Dat scheelt tijd, geld én kan je zomaar naar de Premier League krijgen. 

Benieuwd welk type IT’er bij jouw organisatie past? Vul dan de test hieronder in en kom erachter of je op zoek moet naar iemand binnen je organisatie, een nieuwe collega met een vast dienstverband of dat een collega via detachering een beter idee is voor jouw organisatie.

New call-to-action