Better Decisions
For Better Life

Waarom business intelligence onmisbaar is

-

Waarom business intelligence isWil je meer afzet realiseren? Hogere prijzen kunnen vragen voor je producten of diensten? Nieuwe doelgroepen bereiken en nieuwe verkoopkanalen aanboren? Of meer mensen aannemen? Uitbreiden naar andere locaties, of zelfs andere landen? Dan is het goed om eerst te bepalen hoe je organisatie ervoor staat. En op basis daarvan goed onderbouwde beslissingen te nemen die je doelstellingen ondersteunen. Daarvoor is business intelligence nodig: het proces waarbij je continu gegevens verzamelt over hoe verschillende onderdelen van je organisatie presteren, deze gegevens opslaat en analyseert. Wat er dankzij de digitale transformatie mogelijk is geworden voor business intelligence en waarom business intelligence onmisbaar is voor veel organisaties, van klein tot groot, licht ik toe in dit blog.

Meer digitale gegevens

Dankzij de digitalisering is steeds meer informatie over de prestaties van je organisatie digitaal en real-time beschikbaar. Van omzetgegevens in je webshop tot salarissen van je werknemers: je organisatie slaat het waarschijnlijk op in grote gegevensbestanden (Big Data) waar je direct iets mee kunt. Zodat je bijvoorbeeld kunt zien hoe de omzet zich ontwikkelt of waar de grootste uitgaven zitten qua personeelskosten. Maar je kunt ook makkelijk gegevens verzamelen over het websitebezoek, de duur van de afhandeling van klachten of het logistieke traject van je producten. Door deze gegevens op te slaan bijvoorbeeld in een datawarehouse kun je gegevens koppelen, analyseren en er waardevolle conclusies uit trekken.

Maar je bent als organisatie niet de enige die over meer digitale gegevens beschikt en deze gegevens aan elkaar wilt koppelen. Ook je concurrenten maken gebruik van de mogelijkheden van data-integratie en data-analyse. Wil je je concurrenten voorbij streven of op zijn minst bij kunnen houden, dan is het goed om tijd vrij te maken voor het goed inrichten van business intelligence processen. Dit levert je verschillende voordelen op. 

1. Beter onderbouwde beslissingen nemen

De omgeving binnen en buiten de organisatie wordt steeds complexer en informatiestromen breder en groter. Lastig om hier snel de juiste conclusies uit te halen! Vaak heb je de drukbezette IT-afdeling nodig om gegevens te verzamelen uit de diverse bronnen. Gelukkig vindt hier een verandering in plaats. Voor het samenbrengen en analyseren van gegevens biedt een aantal tools de mogelijkheid tot self-service. Je hoeft niet meer te wachten op de IT-afdeling voor het ontsluiten van gegevens en het maken van een dashboard. Maar jij zelf als manager, direct over alle voor jou belangrijke informatie kunt beschikken waarmee je (door de grote hoeveelheid informatie) goed onderbouwde beslissingen kunt nemen. Bijvoorbeeld om meer mensen aan te nemen, de prijzen aan te passen zodat jullie de doelstellingen kunnen halen of meer of minder uit te geven aan online marketing om bepaalde doelgroepen te bereiken. Met een goed business intelligence proces en systeem kun je als manager zelf goed onderbouwde beslissingen nemen op basis van die enorme hoeveelheid gegevens. En niet meer op basis van fingerspitzengefühl. 

 

2. Mee kunnen gaan in de marktontwikkelingen

Kijk je niet goed naar de stand van zaken van je organisatie, dan loop je het risico stil te blijven staan of je te richten op de verkeerde aandachtspunten. En dat is niet handig. Door gebruik te maken van een business intelligence dashboard dat real-time gegevens verzamelt en analyseert over je organisatie kun je continu feeling houden met de ontwikkelingen in je organisatie op het gebied van de uitgaven aan marketing, personeel en locatie. En tegelijkertijd ontdekken waar de groeimogelijkheden liggen voor de afzet van je producten en diensten. Dit biedt de mogelijkheid tot snel bijsturen, wat inmiddels essentieel is geworden om succesvol mee te kunnen blijven gaan met de ontwikkelingen in de markt.

 

3. Je geld maar één keer uitgeven

Je kunt nog zoveel omzet draaien maar wanneer de kosten structureel de pan uitrijzen, word of blijf je als bedrijf niet winstgevend. Waarom business intelligence onmisbaar is, is niet alleen doordat je beter onderbouwde beslissingen kunt nemen, je organisatie zich in de juiste richting kan blijven ontwikkelen, je snel kunt bijsturen wanneer nodig en de vruchten kunt plukken van digitalisering. Business intelligence is vooral onmisbaar door de efficiency en flexibiliteit die je kunt realiseren. Wanneer er bijvoorbeeld minder mensen nodig zijn om de managementinformatie te verzamelen (doordat dit centraal en automatisch gebeurt), kun je de bespaarde effort weer inzetten op andere aandachtsgebieden. Maar ook het snel inspelen op bottlenecks in bijvoorbeeld de logistieke processen. Met up to date relevante informatie over de staat van je bedrijf en je processen kun je meer gefocust werken en meer doen met minder mensen. 

 

4. Boost voor je informatiebeveiliging

Wanneer je begint met een business intelligence systeem, er processen voor opzet of deze actualiseert, word je gedwongen na te denken over vragen als wie welke informatie aanlevert en wie toegang heeft tot bedrijfsinformatie. Dit zijn aspecten van het huidige ondernemen die, gezien de digitalisering, de ontwikkelingen op het gebied van cybercrime en door de wettelijke eisen (AVG/GDPR), een steeds belangrijkere plaats innemen. Door je business intelligence processen goed in te richten, leg je ook een goede blauwdruk voor de informatiebeveiliging van je organisatie. 

 

Business intelligence nu en in de toekomst

Het verzamelen, opslaan en analyseren van gegevens over de stand van je organisatie is inmiddels essentieel geworden om concurrerend te blijven. Je kunt met business intelligence snel inspelen op ontwikkelingen, gerichter ondernemen en doelmatiger werken. Het levert je veel praktische voordelen op en het biedt je de mogelijkheid gebruik te maken van de schat aan informatie die beschikbaar is in je organisatie. Business intelligence en data analytics zijn continu in ontwikkeling en regelmatig komen er functionaliteiten bij om organisaties nog beter te ondersteunen in het besturen van hun organisatie. 

Wil je meer weten over de rol van business intelligence nu en in de toekomst? Download dan het e-book “Data analytics: Oplossingen voor huidige en toekomstige uitdagingen”.

e-book data analytics