Better Decisions
For Better Life

Stappenplan voor Business Intelligence (BI): van data naar doen

-

foto 67Business Intelligence (BI): de toepassing en omvang groeien, ook bij kleine en middelgrote bedrijven.stappenplan

De grote hoeveelheden data worden steeds beter en vaker omgezet in relevante actuele informatie waarmee beslissingen genomen worden voor de bedrijfsvoering. Maar hoe pak je een Business Intelligence project nou goed, slim en effectief aan? Bij FourPoints werken we daarvoor met een stappenplan. Waar dit stappenplan uit bestaat, lees je in dit blog.

Van verschillende systemen naar één handig dashboard

Ondernemingen die (verder) aan de slag gaan met BI, zijn er in vele soorten en maten. Van kleine ondernemingen die data verzamelen om inzicht te krijgen in de doelmatigheid van hun bedrijfsactiviteiten tot grote ondernemingen met een paar honderd medewerkers, met niet alleen retrospectieve maar ook prospectieve behoeften.

Wat deze ondernemingen allemaal gemeen hebben, is dat niet alleen hun data qua omvang groeit maar ook de behoefte naar actueler, completer en helderder inzichten. Zodat ze snel de juiste beslissingen kunnen nemen.

 

Van data naar informatie

Het gaat hier om de stap naar Business Intelligence te maken die best indrukwekkend lijkt. Van Excel-sheets en verschillende applicaties die allemaal relevante data verzamelen en beheren en daarvan analyses maken, naar een dashboard dat alle relevante data combineert en daar analyses van maakt. Ofwel van data naar informatie. Compleet, snel en up to date.

 

BI: het ‘doen’ staat centraal

We merken dat ondernemingen die we begeleiden het prettig vinden als het draait om het ‘doen’. Geen lange presentaties met vergezichten, maar een bij de onderneming passende BI-strategie, concrete voorbeelden, stappen en activiteiten. Van data naar doen. Dit ‘doen’ bestaat dan uit het volgende  ABC-tje:

 

A. Voordoen

Beginnen aan een nieuw BI-project is voor elke onderneming altijd spannend. Vaak weten ondernemingen heel goed wat ze willen bereiken met de stappen die ze gaan zetten in Business Intelligence. Maar hoe ze dit precies moeten aanpakken, is niet altijd direct duidelijk. We laten daarom vaak als eerste zien wat er kan met een BI-dashboard. Bijvoorbeeld door te laten zien welke data je er op welke manier in kunt stoppen, op welke wijze je die data zo slim mogelijk beheert en welke voor de onderneming relevante analyses gemaakt kunnen worden.

Dit voordoen doen we met de tools die voor de onderneming het meest prettig werken en ook al in-house aanwezig zijn of die gemakkelijk toegankelijk zijn voor de onderneming. In de BI-dashboards werken we dan ook direct bij voorkeur met een deel-set van de data van de onderneming. Op deze manier wordt dan direct duidelijk wat de onderneming met die data kunt doen. Tijdens deze sessie(s) kun je alle vragen stellen die je wilt.

Het blijft natuurlijk niet alleen bij het ‘voordoen’. Zo snel als het kan, gaan we naar de volgende stap: het ‘samen doen’.

 

B. Samen doen

Samenwerken aan de ondernemingsdoelen; daar draait het bij FourPoints om. Het belangrijkste is om zo snel mogelijk de stappen te zetten in BI die je als onderneming voor ogen hebt, zonder dat je ons elke keer nodig hebt of gedwongen bent met bepaalde software te werken. Daarom besteden we veel aandacht aan deze tweede stap: het ‘samen doen’. Samen het BI-systeem zo inrichten dat het werkt zoals jullie voor ogen hebben. En dit doen op basis van de ondernemingsdoelstellingen en intern beschikbare kennis en budget.

Gezamenlijk stellen we scenario’s op die voor jullie relevant zijn en integreren daarvoor samen met jullie de applicaties waarvan jullie de data willen gebruiken. We richten samen de verschillende dashboards in die relevant zijn voor jullie bedrijfsvoering en -doelstellingen. Ook zorgen we er daarbij voor dat we zo veel mogelijk beschikbaar zijn voor jullie onderneming. Op die manier kunnen jullie zo snel en stabiel mogelijk over naar de laatste stap: het ‘zelf doen’.

 

C. Zelf doen

Dit is de stap waar veel ondernemingen vaak een beetje tegenop zien. Maar niet als je in het BI-project al veel samen zelf hebt kunnen doen. Het ‘voordoen’ en het ‘samen doen’ helpen bij het vertrouwen krijgen dat je als onderneming zo veel mogelijk zelf nieuwe data en applicaties kunt integreren en die inzichtelijke analyses kunt maken. Doordat we samen in kaart hebben gebracht waar je bedrijfsgegevens opgeslagen zijn en we ze hebben samengevat in één of meerdere dashboards, beschik je snel over de belangrijkste stuurinformatie.
 
We vinden het heel belangrijk dat je zelf verder kunt met de oplossingen die we bieden. Daarom heb je gedurende deze laatste stap ons als achtervang. We kijken met je onderneming mee, en zijn er voor je, op de achtergrond. Want zelf aan het stuur staan, dat is toch het allermooiste voor een onderneming. En dat is waar we het voor doen.

 

Meer weten over het gebruik van data en een stappenplan voor BI?

Door het stappenplan voor BI zorgen we ervoor dat je als onderneming zo goed mogelijk voorbereid bent om zelf met alle relevante data die je verzamelt verder aan de slag te gaan. Wil je meer weten over het gebruik van data in het mkb en de rol van BI daarin? Download dan het onderstaande eBook over Business Intelligence en Data Analytics.

e-book data analytics